Veelgestelde vragen

Zit jouw vraag hier niet tussen? Contacteer ons direct.

Wij komen bij jou thuis kijken waar we de binnenunit het beste kunnen plaatsen voor de meest efficiënte koeling en verwarming. Ook moeten we natuurlijk rekening houden met de verbinding van de buitenunit en of deze optimaal geplaatst kan worden. Ook de plaatsing van de buitenunit is belangrijk.

Dit is eventueel mogelijk, maar vereist wel een zorgvuldige planning van de installatie. Onze monteurs moeten kijken of dit bij jou thuis mogelijk is.

Samen met jou kijken we naar de grootte en het volume van de ruimte die je wilt verwarmen of verkoelen. Ook worden andere factoren hierin meegenomen, zoals eventuele isolatie en blootstelling aan de zon. We leggen je een passend voorstel neer voor een airco die bij jou past.

Gebruik van een airconditioner kent vele voordelen. We zullen er enkele benoemen, namelijk: temperatuurregeling, vochtregulatie en verbeterde luchtkwaliteit. Door niet alleen te koelen met een airco, maar door ook te verwarme, kan dit ook een behoorlijk verschil maken op je energierekening.

Een airconditioner werkt door warme lucht uit een ruimte te verwijderen en deze te vervangen door gekoelde lucht. Verwarm je met een airco dan wordt er door het buitendeel warmte uit de buitenlucht ontrokken. Vervolgens wordt dit naar binnen vervoerd en verspreid in de ruimte.

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen voor particulieren 0%, als deze geleverd en geïnstalleerd worden op of bij een woning. Dit betekent dat je geen btw betaalt voor zonnepanelen op of bij je woning, en dus ook geen btw kunt terugvragen.

Werken je zonnepanelen niet zoals het hoort? We hebben hier een paar oplossingen voor je op een rijtje gezet. Daar kan je zelf mee aan de slag. Kom je er niet helemaal uit? Stuur onze klantenservice een berichtje, dan kijken we mee.

Terugleveren van stroom aan het net gaat automatisch. Stel wel je netbeheerder daarvan op de hoogte via energieleveren.nl. Vergeten? Geen probleem. Je netleverancier ziet dat je stroom teruglevert en zal contact met je opnemen. Kom je er niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je alles te regelen.

Nee, je hebt niet per se een slimme meter nodig om zonnepanelen te gebruiken.

Dat verschilt per merk. Op het moment hebben wij panelen met afmetingen van 172,2cm x 113,4cm (URE) of 176,7 x 104,1 (Meyerburger). Onze experts kunnen je de laatste informatie geven over de afmeting van onze zonnepanelen.

Je kan bij ons geen zonnepanelen huren of leasen. Er zijn wel mogelijkheden om een lening voor je zonnepanelen te krijgen. Dit is de Energiebespaarlening van het Warmtefonds. Met deze lening kun je je zonnepanelensysteem financieren. Je kunt ook je zonnepanelen meefinancieren in de hypotheek.

Een (micro)omvormer zet gelijkstroom, opgewekt door je zonnepanelen, om in wisselstroom. Dat is de stroom die je stopcontact gebruikt.

Je krijgt verschillende garanties op je zonnepanelen:

– 2 jaar installatiegarantie.

– 10-jarig serviceplan: zijn er in de eerste 10 jaar problemen die onder de garantie vallen, dan worden er geen voorrijkosten en werkuren gerekend.

– 20 jaar garantie op bevestigingsmateriaal.

– 15 of 25 jaar garantie op zonnepanelen.

– 25 of 30 jaar vermogensgarantie.

– 10 jaar garantie op omvormers met serie-schakeling.

– 25 jaar garantie op micro-omvormers met parallelle schakeling.

Als huishouden of kleine bedrijf (mkb) maak je gebruik van de salderingsregeling. Dat betekent dat je zelfgeproduceerde stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet. De teruggeleverde energie mag je wegstrepen tegen je verbruik op een ander moment. Particuliere huishoudens en bedrijven met een hoofdaansluiting tot en met 3 x 80 Ampère mogen salderen. Aansluitingen boven de 3 x 80 Ampère mogen niet salderen.

Voor particulieren zijn er geen subsidies, wel bestaat er de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Dit is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Hierdoor moet iedere eigenaar-bewoner zijn woning kunnen verduurzamen. Je kunt minimaal € 1.000 en maximaal € 71.000 lenen. Of jij in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening, kun je lezen in de voorwaarden. Deze Energiebespaarlening kun je gebruiken voor onder andere zonnepanelen, thuisbatterij en een warmtepomp.

Raad je ons aan iemand aan? Dat vinden we het grootste compliment dat er is. Daarom krijg je € 200 van ons terug als we door jou een klant erbij hebben. Gewoon, als dank. Als de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, hoef je alleen maar binnen 1 maand na installatie het cashbackformulier in te vullen. De rest gaat vanzelf. Lees hier meer over de aanvullende voorwaarden van de actie.

Over het algemeen ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 3 en 8 jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de conditie van het dak, de oriëntatie ten opzichte van het zuiden en de hoeveelheid zonlicht. Met onze geavanceerde software kunnen we aan de hand van gegevens zoals de GPS-locatie van het pand, luchtfoto’s en weerdata van de afgelopen 25 jaar een inschatting maken van de opbrengst en de tijd die nodig is om je investering terug te verdienen. Zo krijg je een realistisch beeld van de opbrengst en wanneer je je investering hebt terugverdiend.

Hoeveel zonnepanelen kosten, hangt af van welk systeem je kiest. 8 panelen die serieel geschakeld kosten vanaf € 3500 inclusief installatie. De kosten voor 8 parallel geschakelde zijn vanaf € 4500 inclusief installatie.

Er zijn verschillende factoren die de  aanschafkosten van je zonnepanelen bepalen, zoals:

 • Het aantal zonnepanelen
 • Het type dak
 • De toegankelijkheid van het dakoppervlak
 • De keuze voor omvormer
 • Het vermogen per paneel

Wil je precies weten wat zonnepanelen op je dak gaan kosten? Plan dan een adviesgesprek met ons in. Dat is gewoon gratis.

Hoeveel zonnepanelen voor jou optimaal zijn, hangt af van hoeveel energie je per jaar gebruikt. Je kan een inschatting maken met deze rekensom: jaarverbruik / (Wp per paneel x 0,85) = totaal aantal benodigde panelen. Verbruik je jaarlijks bijvoorbeeld 4000 kWH, dan wordt de som: 4000 / (400 x 0,85) = 11,8. Je hebt dus 12 panelen nodig.

Je kan op bijna elk dak zonnepanelen plaatsen. In een adviesgesprek met een van onze experts, bij jou thuis of op kantoor, bekijken we de mogelijkheden en geven we deskundig advies. Of je zonnepanelen op je woning kan zetten, hangt van een paar zaken af:

 • Ben je eigenaar van de woning?
 • Is de woning een monumentaal pand of staat het in het Rijksmonumentenregister?
 • In welke richting ligt het dak?
 • Hoeveel schaduw valt er op het dak?

Onze monteurs weten als geen ander hoe je zonnepanelen het beste monteert. Van pannendak tot een schuin bitumendak en van golfplatendak tot stalen dak; ze hebben altijd een oplossing om zorgeloos zonnepanelen te installeren. Lees meer over hoe wij onze zonnepanelen monteren en bevestigen.

Het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ bestaat niet voor niets. We staan klaar voor advies en helpen je bij het vergelijken van verschillende offertes. Om een eerlijke vergelijking te maken, vergelijk je de prijs exclusief btw per Wp (Wattpiek). Totaalprijs excl. btw / (aantal panelen x vermogen per paneel in Wp) = Prijs per Wp excl. btw. Let wel op dat de prijzen voor serieschakelingen en parallelle schakelingen verschillen.

Een 1-fase laadpaal werkt met 230V, terwijl een 3-fase laadpaal gebruik maakt van drie keer 230V of 400V. Bij een 3-fase aansluiting kun je met een vermogen van van 3x 35A of groter kun je maximaal 22 KW laden met onze laadpalen. Niet alle auto’s kunnen op 22 KW laden.

Met onze laadpalen laad je bijna elke elektrische auto op. De meeste auto’s hebben namelijk een Type 2-stekker, ook wel bekend als een Mennekesaansluiting.

De kosten per laadpaal hangen af van of je een 1-fase- of een 3-fase-systeem hebt en of je load balancing toevoegt. Load balancing maakt van je laadpaal een slimme meter, die kan inzien hoeveel stroom je in de rest van je huis gebruikt. Zet je je koffiezetapparaat aan, dan krijgt je auto tijdelijk minder stroom. Zo voorkom je problemen met stroom in je huis. Prijzen voor onze laadpalen inclusief load balancing zijn:

1-fase: 7KW – vanaf € 1650

3-fase: 22KW – vanaf € 2100

Werkt je laadpaal niet meer, dan kijken we of dit onder de garantie valt. Zo ja, dan repareren we de laadpaal of zorgen we voor een vervangende laadpaal. Gewoon op onze kosten. Is de garantieperiode voorbij, dan moet je helaas zelf voor de reparatie of vervanging betalen.

De meeste laadpalen gaan ongeveer 10 jaar mee.

Je krijgt 3 jaar garantie op onze laadpalen.

Een 1-fase laadpaal werkt met 230V, terwijl een 3-fase laadpaal gebruik maakt van drie keer 230V of 400V. Bij een 3-fase aansluiting kun je met een vermogen van 3x 16A maximaal 11 kW laden. Hierdoor laadt een 3-fase laadpaal drie keer zo snel als een 1-fase laadpaal.

Het vermogen waarmee je laadt, verschilt per laadpaal. Wij werken met laadpalen met een  maximaal laadvermogen van 7 kWh of 22 kWh. Over welk vermogen je laadpaal nodig heeft, hoef jij je hoofd niet te breken. Onze groene experts denken met je mee.

Een laadpaal is eigenlijk niets anders dan een stopcontact voor je elektrische auto. Je monteert hem aan de muur of op een paal. Sluit je jouw elektrische auto aan op een laadpaal, dan laadt het accupakket van de auto op. Na een paar uur is je accu vol en kun jij weer zorgeloos op pad.

Ja, je hebt een eigen oprit nodig om zelf een laadpaal te plaatsen. Parkeer je je auto altijd op straat? Dan moet je bij een openbare laadpaal laden. Als die niet in je buurt staan, dan kun je bij je gemeente vragen of ze meer laadpalen kunnen plaatsen.

Je meterkast heeft naast het verder verdelen van stroom binnen je woning, nog een belangrijke eigenschap. Hij zorgt voor beveiliging van mens en apparatuur. Ook als je een laadpaal aansluit, moet deze goed beveiligd zijn. De laadpaal wordt daarom altijd beveiligd door een eigen aardlekautomaat. Vanwege de grote hoeveelheid stroom die naar de laadpaal gaat, kan er geen gebruik worden gemaakt van een bestaande aardlekautomaat. Deze nieuwe aardlekautomaat moet voldoende capaciteit hebben om de stroombehoefte van de laadpaal te kunnen opvangen. De capaciteit van de laadvoorziening mag nooit groter zijn dan de capaciteit van de beveiliger. Wat voor aardlekautomaat je hiervoor nodig hebt is afhankelijk van het vermogen van de laadpaal en het type elektrische auto dat je wilt opladen. Sollo regelt dit voor je, wel kijken we natuurlijk naar de beschikbare ruimte in de meterkast.

Met onze laadpalen laad je bijna elke elektrische auto op. De meeste auto’s hebben namelijk een Type 2-stekker, ook wel bekend als een Mennekesaansluiting.

Dat hangt af van hoe groot je accu is en waar je laadt. Laden via een stopcontact duurt bijvoorbeeld erg lang: zo’n 21 uur. Met je eigen laadpaal thuis is je auto tussen 4,5 tot 13 uur weer vol. Een openbare laadpaal laadt nog iets sneller, namelijk tussen de 2 tot 4,5 uur. Laden via een snellader is het snelst. Tussen de 12 en 58 minuten is je accu alweer vol. Tip van ons: opladen gaat een stuk sneller als je batterij nog tussen de 20% en 80% vol zit.

Of een laadpaal zonder zonnepanelen rendabel is, hangt onder andere van je energiecontract af. Wat wel zeker is, is dat zonnepanelen het nog voordeliger en duurzamer maken om je elektrische auto op te laden.

Wij werken met de thuisbatterijen van Enphase. De kosten zijn:

 • 3,5 kWh batterij incl. installatie: vanaf € 4300 excl. btw
 • 10,5 kWh batterij incl. installatie: vanaf € 9100 excl. btw

De kosten voor een thuisbatterij zijn nu nog hoog. Onze experts denken daarom met je mee of een thuisbatterij de investering voor jou waard is. Ze helpen je bepalen welk type batterij bij je past en hoe je die het beste combineert met je zonnepaneleninstallatie. Zo weet je zeker dat je je geld op de goede manier besteedt.

Op onze Enphase-batterijen zit standaard 10 jaar garantie of tot 3600 laadbeurten.

Een thuisbatterij gaat 10 tot 20 jaar mee.

Batterijen zijn er in verschillende soorten en maten. Je kiest de opslagcapaciteit van je thuisbatterij op basis van hoeveel energie je gebruikt als de zon niet schijnt. Bijvoorbeeld: je hebt 6 panelen van 400 Wp met een opbrengst van 2150 kWh. 40% verbruikt je direct, 60% verbruik je als de zon niet schijnt. Als dit over het jaar verdeelt, zal een batterij van 3,5 kWh voldoende zijn. Heb je bijvoorbeeld 16 panelen van 400 Wp met een opbrengst van 5750 kWh? Dan zal een batterij van 10,5 kWh voldoende zijn.

Een thuisbatterij verdien je gemiddeld tussen de 10 en 14 jaar terug.

Met een thuisbatterij ben je nog onafhankelijker van je energieleverancier. Opgewekte energie die je overdag niet gebruikt, wordt namelijk opgeslagen in de thuisbatterij. Die kan je als je zon niet schijnt dus weer gebruiken. Dat gaat gewoon automatisch. Hoe sneller je een thuisbatterij aanschaft, hoe sneller je hem hebt terugverdiend.

– Wat zijn de kosten voor een thuisbatterij?
Wij werken met de thuisbatterijen van Enphase. De kosten zijn:

 • 3,5kWh batterij incl. installatie: vanaf € 4700 excl. btw
 • 10,5kWh batterij incl. installatie: vanaf € 9100 excl. btw

Een thuisbatterij is het meest efficiënt als je ook zonnepanelen hebt. Je zonnepanelen wekken elektriciteit op als er zonlicht opvalt. Dat heet gelijkstroom. De omvormers op je zonnepanelen zetten die gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. Heb je elektriciteit nodig, dan stuurt de omvormer eerst stroom naar de apparaten in je woning. Stroom die je niet gebruikt, wordt opgeslagen in je thuisbatterij. Die kun je dus later gebruiken. En je hoeft er zelf niets voor te doen. Het systeem bepaalt zelf waar de opgewekte het beste naartoe kan.

Een thuisbatterij of thuisaccu is een extra grote batterij waar je opgewekte zonne-energie in opslaat. Overdag wek je de meeste zonne-energie op. Maar vaak gebruik je die energie juist pas in de avond. Bijvoorbeeld als je kookt, televisie kijkt of de wasmachine aanzet. Met een thuisbatterij kun je de energie die je overdag hebt opgewekt op een ander moment gebruiken.

De levensduur van zonnepanelen hangt sterk af van de kwaliteit van de panelen. Wij werken alleen met fabrikanten die op de Tier 1 lijst van Bloomberg Finance staan. Dat betekent dat je kan rekenen op panelen van de allerhoogste kwaliteit. De panelen hebben een minimale levensduur van 25 tot 30 jaar.

De cellen op je zonnepaneel nemen zonlicht op. Daardoor bewegen de elektronen in het paneel. Er ontstaat een spanning die zorgt voor zonne-energie. Dat heet gelijkstroom. Een omvormer zet die gelijkstroom om in wisselstroom. Dat is de stroom die uit je stopcontact komt. De apparaten die je aansluiten, werken nu op de kracht van de zon!

Je bespaart 0,36 kilogram CO2 per kWh. Wek je in een jaar bijvoorbeeld 3000 kWh op, dan bespaar je dus 3000 * 0,36 = 1080 kilogram CO2 per jaar. De CO2 die bij de productie van de zonnepanelen vrijkomt, heb je al na een kleine 2 jaar terugverdiend. Vanaf dan bespaar je dus 0,36 kilogram per kWh.

Voor ondernemers, grootzakelijke partijen en mkb-bedrijven zijn er een hoop verschillende subsidies. Die maken de aanschaf van zonnepanelen nóg leuker. Hier lees je welke subsidies er zijn. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen. Onze MKB experts adviseren over de subsidie die het beste bij je past. Ook helpen ze je door de aanvraag heen. Hoef je daar niet meer over na te denken.

Onze monteurs weten als geen ander hoe je zonnepanelen het beste monteert. Van pannendak tot een schuin bitumendak en van golfplatendak tot stalen dak; ze hebben altijd een oplossing om zorgeloos zonnepanelen te installeren. Lees meer over hoe wij onze zonnepanelen monteren en bevestigen.

Het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ bestaat niet voor niets. We staan klaar voor advies en helpen je bij het vergelijken van verschillende offertes. Om een eerlijke vergelijking te maken, vergelijk je de prijs exclusief btw per Wp (Wattpiek). Totaalprijs excl. btw / (aantal panelen x vermogen per paneel in Wp) = Prijs per Wp excl. btw. Let wel op dat de prijzen voor serieschakelingen en parallelle schakelingen verschillen.

Salderen betekent dat je energie die je met je zonnepanelen hebt opgewekt, teruglevert aan het net. In de salderingsregeling is wettelijk vastgelegd dat je dezelfde prijs krijgt voor de teruggeleverde energie als wat je betaalt voor de energie die je afneemt (inclusief belastingen en transportkosten). Dat betekent dus dat je stroom die je teruglevert mag wegstrepen tegen je verbruik op een ander moment. Energiemaatschappijen moeten zich aan deze regeling houden. Als eigenaar van zonnepanelen zal je jaarlijkse energieverbruik in kWh dalen met het aantal kWh dat je zonnepanelen jaarlijks opwekt.

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. Zakelijke eigenaren van zonnepanelen mogen salderen als ze een hoofdaansluiting hebben tot en met 3 x 80 Ampère. Is je hoofdaansluiting zwaarder dan dat, dan kan je niet salderen.

Over het algemeen ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 2,5 en 6 jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de conditie van het dak, de oriëntatie ten opzichte van het zuiden en de hoeveelheid zonlicht. Met onze geavanceerde software kunnen we aan de hand van gegevens zoals de GPS-locatie van het pand, luchtfoto’s en weerdata van de afgelopen 25 jaar een inschatting maken van de opbrengst en de tijd die nodig is om je investering terug te verdienen. Zo krijg je een realistisch beeld van de opbrengst en wanneer je je investering hebt terugverdiend.

Gelukkig hoef je zonnepanelen bijna nooit schoon te maken. De zelfreinigende coating zorgt dat vuil zich niet hecht en dat regent de panelen schoonspoelt. Lijkt je opbrengst te dalen door vieze panelen? Dan kan je een glazenwasser vragen de panelen schoon te maken.

De kosten van zonnepanelen voor zakelijke klanten verschillen tussen € 0,75 en € 1,50 per Wp.

Er zijn verschillende factoren die de  aanschafkosten van je zonnepanelen bepalen, zoals:

 • Het aantal zonnepanelen
 • Het type dak
 • De toegankelijkheid van het dakoppervlak
 • De keuze voor omvormer
 • Het vermogen per paneel

Wil je precies weten wat zonnepanelen op je dak gaan kosten? Plan dan een adviesgesprek met ons in. Dat is gewoon gratis.

Hoeveel zonnepanelen voor jou optimaal zijn, hangt af van hoeveel energie je per jaar gebruikt. Je kan een inschatting maken met deze rekensom: jaarverbruik / (Wp per paneel x 0,87) = totaal aantal benodigde panelen. Verbruik je jaarlijks bijvoorbeeld 25.000 kWH, dan wordt de som: 25.000 / (400 x 0,87) = 71,84. Je hebt dus 72 panelen nodig.

In principe komt elk pand in aanmerking voor zonnepanelen. In een adviesgesprek met een van onze experts, bij jou thuis of op kantoor, bekijken we de mogelijkheden en geven we deskundig advies. Of je zonnepanelen op je pand kan zetten, hangt van een aantal zaken af die we samen met je doornemen, zoals:

 • Ben je eigenaar van het pand of heb je toestemming van de eigenaar?
 • Welke dakbedekking zit er op je dak en hoe oud is de bedekking?
 • Welke isolatie is er gebruikt op/onder het dak?