Welke factoren beïnvloeden de terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen verwijst naar de periode die nodig is om jouw initiële investering in zonnepanelen terug te verdienen door middel van besparingen op jouw energiekosten. Factoren die deze terugverdientijd beïnvloeden zijn:

  • Kosten van de installatie: De kosten van zonnepanelen kunnen nogal verschillen, afhankelijk van het type en het merk, de installatiekosten en extra onderdelen die je nodig hebt, zoals bijvoorbeeld omvormers.
  • Aantal zonuren: De hoeveelheid zonlicht die jouw zonnepanelen ontvangen, beïnvloedt rechtstreeks de energieproductie van de zonnepanelen. Over het algemeen is het zo dat op een plek met meer zonuren, jouw zonnepanelen een kortere terugverdientijd hebben.
  • Huidige energiekosten: De energieprijzen fluctueren voortdurend. Met hogere energieprijzen is de besparing via jouw zonnepanelensysteem hoger en heb je een kortere terugverdientijd.
  • Overheidsmaatregelen: De overheid stimuleert het gebruik van zonnepanelen door het afgeschafte btw-tarief, kijk hieronder welke maatregelen er nog meer zijn.
    • Gemeenten geven vrijwel nooit subsidie op de aanschaf van zonnepanelen, maar er is wel de mogelijkheid tot een goedkope lening. Denk bijvoorbeeld aan de duurzaamheidslening. Bij deze lening is de besparing per maand vaak al hoger dan wat je maandelijks betaald voor je systeem. Kijk of deze lening geldig is in jouw gemeente.
    • Salderingsregeling: De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Waarschijnlijk is het plan om dit vanaf 2025 te gaan afbouwen. Echter, ook al zou de salderingsregeling niet meer gelden, dan nog blijven zonnepanelen interessant vanwege de honderden euro’s die je per jaar bespaart!
Recycling zonnepanelen

Hoe kan ik de terugverdientijd berekenen?

In principe kun je met een handige rekensom berekenen wat jouw terugverdientijd is. Dit doe je als volgt:
Terugverdientijd zonnepanelen = investering / (opbrengst per jaar x elektriciteitsprijs).

Als voorbeeld pakken we 10 zonnepanelen van 400 Wattpiek (Wp) die in totaal een investering hebben van: €5050. Dan wordt de som:
€5050 / (3600 x 0,35)= 4 jaar. Dit betekent dat jij in 4 jaar jouw zonnepanelen al hebt terugverdiend.

We zien dus dat de terugverdientijd flink kan variëren en afhankelijk is van verschillende factoren, maar zonnepanelen blijven een rendabele investering op de lange termijn. Met de voortdurende stijging van energieprijzen en verbeteringen in de zonne-energie sector, wordt de terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter. Hierdoor zijn ze een aantrekkelijke optie voor huiseigenaren en bedrijven die streven naar duurzame energie.

Wil je weten hoe zonnepanelen jouw situatie beïnvloeden en wat jouw terugverdientijd op dit moment is? Vraag dan geheel vrijblijvend een adviesgesprek aan.