Wat is een omvormer?

Het aansluiten van een zonnepanelensysteem kan op twee verschillende soorten manieren. Namelijk serieel of parallel. Afhankelijk van de schaduwdekking, de helling en oriëntatie op het dak wordt er een keuze gemaakt welk systeem het beste is voor jouw dak. Een (micro)omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen, omgezet wordt naar wisselstroom.

Growatt omvormer (serie-geschakeld)

Heeft jouw dak weinig tot geen schaduwdekking? En komen de panelen op hetzelfde dakvlak op het zuiden georiënteerd te liggen? Waarschijnlijk is dan een serie geschakeld systeem voor jouw dak het meest ideaal.

Om een zonnepanelensysteem optimaal te laten presteren, is het belangrijk dat het vermogen van een Growatt omvormer goed aansluit op het totaal Wp. De omvormers van Growatt zijn string omvormers. Dit houdt in dat de zonnepanelen in serie worden geschakeld in een string van minimaal 3 panelen. Wanneer 1 paneel schaduw heeft beïnvloedt het de opbrengst van de hele zonnepanelen-installatie. De Shinephone app stelt je in staat om de prestaties van jouw systeem online te bewaken. Je kunt de Growatt omvormer zien als het kloppende hart van het zonnepanelensysteem. Let er op dat de omvormer niet geheel geruisloos is. De omvormer moet regelmatig afkoelen.

Enphase met micro-omvormers (parallel geschakeld)

Heb jij op jouw dak juist veel schaduwdekking of is de helling of oriëntatie niet optimaal? Dan is een parallel geschakeld systeem waarschijnlijk beter voor jouw dak. Micro-omvormers maken het mogelijk om panelen op meerdere dakvlakken te plaatsen met verschillende hellingshoeken.

Bij het Enphase Energy System is elk zonnepaneel uitgerust met zijn eigen micro-omvormer. Stel dat er dus een paneel is dat in de schaduw ligt of dat te maken krijgt met een zeldzame storing, dan blijven de andere panelen energie opwekken. Enphase micro-omvormers worden onder ieder zonnepaneel geïnstalleerd en zetten gelijkstroom om in wisselstroom. De MyEnlighten app stelt je in staat de prestatie van jouw systeem online te bewaken door middel van de Gateway. De fabrieksgarantie op de micro omvormers bedraagt 25 jaar en op de Envoy bedraagt dit 5 jaar.

Mocht je in de toekomst gebruik willen maken van een thuisaccu of een laadpaal voor je elektrische auto? Ook dit is geen probleem voor de omvormers van SolarEdge! Je hoeft dit niet meteen te beslissen, het is altijd mogelijk om dit later aan te sluiten.

groen
zonlicht
duurzaam
elektriciteit
stroom
accu
panelen
schoon
energie
laden
kracht
stralen
groen
zonlicht
duurzaam
elektriciteit
stroom
accu
panelen
schoon
energie
laden
kracht
stralen
groen
zonlicht
duurzaam
elektriciteit
stroom
accu
panelen
schoon
energie
laden
kracht
stralen

Iedereen verdient het.

Groene energie is de sleutel tot een duurzame toekomst. Dat moet voor iedereen betaalbaar zijn. Ook voor jou.