Btw-vrijstelling aanschaf zonnepanelen als particulier

Het kabinet heeft de btw op zonnepanelen vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. De btw op zonnepanelen gaat hierdoor omlaag van 21% naar 0%.

Het btw-tarief van 0% zal alleen gelden voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Het 0%-tarief geldt ook voor de montage of aanpassing van een groepenkast, de aanleg van kabels, het montagemateriaal en optimizers of (micro)omvormers.

Wat verandert er voor jou als particuliere klant ten opzichte van 2022?

Je hoeft je niet meer bij de belastingdienst aan te melden als btw-ondernemer als jouw jaaromzet (van teruggeleverde stroom) onder de € 1.800 is. Dit geldt voor de meeste particulieren, zolang het vermogen van de zonnepanelen-installatie onder 10.000 Wattpiek blijft.

Komt jouw jaaromzet van geleverde elektriciteit boven de €1.800? Dan moet je jezelf aanmelden bij de belastingdienst als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. Hierdoor val je onder de kleine ondernemers regeling (KOR-regeling).

Ga voor jezelf na wat voor jou van toepassing is. Meer informatie hierover en voorwaarden vind je terug op de website van de belastingdienst.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Komt jouw jaaromzet van geleverde elektriciteit boven de €1.800? Dan moet je jezelf aanmelden bij de belastingdienst als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. Hierdoor val je onder de kleine ondernemers regeling (KOR-regeling).

Je kunt gebruik maken van de KOR als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt. De KOR is er voor natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof) en voor rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv’s).

Eenmanszaken en zzp’ers kunnen er niet voor kiezen om alleen voor hun zonnepanelen de kleineondernemersregeling (KOR) te gebruiken. Je kiest ervoor om ál jouw activiteiten wel of juist niet voor de KOR aan te melden. Het heeft daarom geen zin om een nieuw subnummer aan te vragen voor de btw-aangifte van zonnepanelen. Lees meer over de KOR op de website van de belastingdienst.

De btw over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen vraag je terug met de btw-aangifte die je altijd al doet. Je telt de verschuldigde btw en voorbelasting van jouw zonnepanelen op bij de btw van je ondernemersactiviteiten.

Je kunt niet kiezen voor forfaitaire bedragen, deze zijn alleen bedoeld voor particulieren met zonnepanelen. Dit betekent dat je zelf de verschuldigde btw moet berekenen. Kijk voor meer informatie op deze pagina.