Er zijn zoveel verschillende soorten daken tegenwoordig met verschillende afwerkingen, dit vraagt natuurlijk om de juiste kennis en kunde met betrekking tot het installeren van zonnepanelen. Gelukkig hebben wij al ruim 12 jaar ervaring met het plaatsen van zonnepanelen op verschillende daken. Zo hebben wij ook voor vrijwel ieder dak een oplossing om de zonnepanelen op de juiste manier te bevestigen.

In de praktijk merken we dat bitumen daken nog wel eens vragen oproepen. In het geval van bitumen daken zijn er 2 situaties mogelijk: zo zijn er platte bitumen daken en schuine bitumen daken. Wij leggen de verschillende situaties in het kort voor je uit:

Heb je een plat bitumen dak?

Dan is het probleem vaak snel opgelost. In plaats van een bevestiging aan de draagstructuur van het dak wordt er gebruik gemaakt van ballast. Hierbij komen de zonnepanelen als het ware los op het dak te liggen. Geen zorgen, ze zullen niet verschuiven. Dit komt door het gewicht van het ballast die ze stevig op de plek houdt, ook zorgen de zij- en achterplaten van het systeem ervoor dat er geen wind onder de zonnepanelen komt. Dit zorgt er mede voor dat het systeem stevig op jouw dak ligt. De zonnepanelen met de dragers kunnen tijdelijk verplaatst worden, bijvoorbeeld als er een keer iets is met het dak. Een voorwaarde voor zonnepanelen op je bitumen dak is dat de draagkracht van je dak voldoende moet zijn om zonnepanelen te kunnen ondersteunen. Ook de kwaliteit van de dakbedekking is essentieel om te kijken of jouw bitumen dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Onder het systeem dat wij monteren zitten speciale voetjes, zodat het aluminium niet rechtstreeks in contact komt met de dakbedekking. Deze manier van bevestigen voorkomt lekkages. Tevens zorgt dit ervoor dat er genoeg ventilatie onder de zonnepanelen plaatsvindt.

Heb je een schuin bitumen dak?

Op een schuin bitumen dak is het niet verstandig om ballast te plaatsen, omdat dit door de hellingshoek van het dak kan gaan verschuiven. Zonnepanelen plaatsen op dit type dak is alleen mogelijk als de bovenste laag van het dak direct op het houtwerk zit. Het profiel wordt dan in het dak vast geboord en afgewerkt met een stuk bitumen om het geheel waterdicht te maken. Daarnaast moet er ook worden gekeken of er isolatie onder het bitumen gedeelte zit.

Mocht je je afvragen of een zonnepanelen-installatie mogelijk is in jouw situatie? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan. Onze adviseur duurzame energie kan dan ter plekke naar het dak kijken en bespreken met jou wat mogelijk is.