Wat zijn terugleverkosten voor zonnepanelen?

Terugleverkosten betaal je als je elektriciteit opwekt met zonnepanelen en deze teruglevert aan het net. Jouw energieleverancier maakt extra kosten doordat je stroom aan het net toevoegt. Energieleveranciers rekenen terugleverkosten om de kosten van het terugleveren van stroom te dekken en eerlijker te verdelen onder klanten die wél of geen zonnepanelen hebben. Als jij geen zonnepanelen hebt, hoef je ook niks voor het terugleveren te betalen. Maar heb je wel zonnepanelen dan betaal je vooral voor de salderingsregeling. Ondanks dat veel mensen met hun energiemaatschappij een vaste prijs voor stroom hebben afgesproken, betalen de maatschappijen zelf elk moment een andere prijs voor hun stroom. De stroom die ze ’s ochtends en ’s avonds moeten inkopen is veel duurder dan het tarief waarvoor ze de teruggeleverde zonnestroom midden op de dag moeten verkopen. Dat betekent ook dat veel energiemaatschappijen elke zonnige dag veel geld moeten toeleggen. Deze verliezen proberen ze nu te compenseren met terugleverkosten voor consumenten met zonnepanelen. De energieleverancier berekent deze kosten door aan jou. Hoe deze kosten worden berekend, verschilt per leverancier.

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel

Ook als je terugleverkosten moet betalen, blijven zonnepanelen een goede investering. De stroom die je in de wintermaanden van het net haalt, wordt verrekend met de stroom die je in de zomermaanden opwekt en teruglevert. Hierdoor hoef je geen stroom meer te kopen voor een tarief van ongeveer 30 cent per kWh (mei 2024). De terugverdientijd van zonnepanelen wordt hierdoor iets langer, maar mét een levensduur van meer dan 25 jaar zijn zonnepanelen dus nog steeds een goede investering.

Terugleverkosten verschillen per leverancier

De terugleverkosten verschillen per leverancier. Bijvoorbeeld, bij Eneco betaalt  je komende zomer 11,5 cent per kWh voor de teruggeleverde stroom. Bij Vattenfal is dit 11,2 cent per kWh. Omdat elke gesaldeerde kWh ongeveer 30 cent waard is, bespaar je nog steeds door je eigen stroom te gebruiken.

Hoe zit het met de terugleververgoeding?

Je krijgt een terugleververgoeding als je op jaarbasis meer stroom teruglevert dan verbruikt. Dit komt alleen voor als je heel veel stroom opwekt. De meeste mensen wekken minder stroom op dan ze gebruiken. De terugleververgoeding varieert tussen de 3 en de 10 cent per kWh.

De experts van Sollo kijken mee naar het aantal zonnepanelen dat jij nodig hebt voor je jaarlijkse stroomverbruik. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het moment van verbruik van je opgewekte stroom. Denk aan overdag de was doen, de vaatwasser aanzetten of de auto op te laden als de zon schijnt.

Wil je meer informatie over zonnepanelen? Vraag dan hieronder een vrijblijvend adviesgesprek aan.