Laadpalen, welke mogelijkheden zijn er om jouw elektrische auto op te laden?

Een elektrische auto moet net als een brandstof of benzine auto ‘volgetankt’ worden. Alleen gebeurt dit niet met fossiele brandstof, maar met stroom. Dit kun je niet zomaar overal vandaan halen, hier zijn speciale laadpunten voor. Met behulp van een laadpaal zorg je ervoor dat jouw elektrische auto weer volgeladen is. Maar welke mogelijkheden zijn er eigenlijk als je je auto wilt opladen?

Publieke laadpalen

De naam zegt het al: deze laadpalen zijn voor het publiek. Dit betekent dat iedereen hier gebruik van mag maken. De gemeente wijst de plek voor de laadpalen aan. Mocht er in jouw omgeving geen openbare laadpaal te vinden zijn, dan kun je er één aanvragen. De kosten voor een openbare laadpaal kan per plek verschillend zijn. Zo zijn er steeds mee bedrijven die gratis oplaadpunten aanbieden.

Semi-publieke laadpalen

Deze laadpalen bevinden zich op privé terrein, zoals parkeergarages, tankstations of in de buurt van retail- en horecagelegenheden. Tegen betaling kun je ook gewoon van deze laadpalen gebruik maken.

Snelle laadpalen

Een snellader vind je vaak langs de snelweg of op parkeerterreinen van hotels en fastfoodketens. Deze snelladers zorgen ervoor dat de accu van jouw elektrische auto binnen 20 minuten tot een half uur voor 80% is opgeladen. Het gebruik van een snellader vergt een grotere belasting van de accu en is vaak duurder dan het opladen aan een ander soort laadpaal.

Privé laadpalen

Het opladen van een elektrische accu duurt langer dan wanneer je gaat tanken. Vandaar dat bestuurders van een elektrische auto het handig vinden om thuis een privé laadpaal te laten installeren. De accu kan in de avond worden opgeladen, waardoor je in de ochtend met een volle accu weg kunt rijden. De laadpaal is geïnstalleerd bij jou thuis, dus hoef je op deze manier niet telkens op te zoek te gaan naar een laadpaal. De kosten zijn dan ook geheel voor eigen rekening, maar heb jij een slimme laadpaal dan checkt deze of er zonnestroom aanwezig is om op te laden en kost het je dus vrijwel niks.

Combineren privé laadpaal en zonnepanelen

Het voordeel van thuis laden is dat u relatief gezien minder betaalt dan bij het openbaar laden, maar door de plaatsing van zonnepanelen, waarbij de auto aan de hand van zelf geproduceerde energie wordt opgeladen is het zelfs bijna gratis om uw elektrische auto op te laden. Een gemiddelde elektrische auto heeft 8 zonnepanelen nodig om het verbruik van het opladen te dekken. Voor een hybride auto worden ongeveer 5 zonnepanelen aangeraden. Wil je ook overig stroomverbruik dekken met je zonnepanelen, dan wordt er natuurlijk aangeraden om meer zonnepanelen te laten installeren.
Zoals je ziet zijn er genoeg opties om jouw elektrische auto op te laden, met zonnepanelen is het zelfs bijna gratis om jouw auto op te laden. Wij adviseren jou graag in de keuze voor zonnepanelen én een laadpaal. Klik hieronder voor een adviesgesprek.