Je hebt zonnepanelen aangeschaft in jouw koophuis, maar nu is toch het moment daar dat je denkt aan verhuizen. Je vraagt je misschien af of je de investering in jouw huis nu kwijt bent. Gelukkig is dat helemaal niet waar! Er zijn een aantal mogelijkheden waar je voor kunt kiezen: zo kun je ervoor kiezen om je zonnepanelen mee te verhuizen naar je nieuwe woning, maar je kunt er ook voor kiezen om ze op je dak te laten liggen. De waarde van jouw huis gaat hier namelijk door omhoog en potentiële kopers zijn sneller geneigd om voor een huis te kiezen waar al duurzaamheidsregelingen zijn getroffen!

Zonnepanelen meeverhuizen

Het voordeel is dat je geen nieuwe zonnepanelen-installatie hoeft aan te schaffen. Wel is het een hoop gedoe om de zonnepanelen te demonteren en ook weer op je nieuwe dak te installeren. De situatie kan bijvoorbeeld heel anders zijn waardoor het type paneel niet goed op je nieuwe dak past. Het verhuizen van een gehele installatie brengt ook de nodige kosten met zich mee, vandaar dat wij deze keuze niet direct zouden aanraden. Daarnaast kan het ook tot teleurstelling leiden als kopers de zonnepanelen op de foto’s zien liggen en later horen dat deze niet bij de vraagprijs zijn in begrepen.

Zonnepanelen laten liggen

Kies je ervoor om de zonnepanelen op je huis te laten liggen, dan is dit een belangrijke meerwaarde voor potentiële kopers. Zonnepanelen vergroten de waarde van jouw woning en kunnen voor kopers een extra reden zijn om juist voor jouw duurzame woning te kiezen.

Energiezuinige huizen leveren gemiddeld 7.000 euro meer op dan niet-groene woningen. Dit is om en nabij gelijk aan wat je aan kosten kwijt bent voor de aankoop en installatie van een zonnepanelensysteem. In sommige gevallen brengt het je zelfs nog meer op in de verkoopprijs dan dat het je daadwerkelijk heeft gekost. Het grootste voordeel is dat je met de plaatsing van zonnepanelen al snel kans maakt op een beter energielabel.

Tip! Vraag bij de taxatie van jouw woning hoeveel de woning met en zonder zonnepanelen zou opleveren zodat je een goede overweging kunt maken.

Informatie voor de kopers

Als je een woning koopt waar zonnepanelen op liggen zijn er aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het kostenplaatje van een dergelijke woning wellicht iets hoger dan van een huis zonder zonnepanelen. Zoals eerder al werd genoemd reflecteert de waarde van de geïnstalleerde installatie zich in de waarde van de woning, mede dankzij het hogere energielabel. Ook heb jij als koper een ander voordeel, namelijk een lagere energierekening! Wat handig is om even te vragen aan de verkopers van de woning, is de leeftijd van de zonnepanelen, het verwachte rendement, een bewijs van aankoop en het bedrijf waar de zonnepanelen van afkomstig zijn. Hierdoor kun je altijd terecht bij het bedrijf als er onverwachte problemen zijn met jouw zonnepanelen-installatie.

Kortom: Ook al is een huis met zonnepanelen misschien duurder, dit vertaalt zich in een beter energielabel voor je huis en een lagere energierekening per maand. Daarnaast is jouw nieuwe huis ook meer waard hierdoor.

Bij de verhuizing

Als je eenmaal gaat verhuizen is het belangrijk dat je dit zo vroeg mogelijk aangeeft aan je energieleverancier. Vaak kan dit al vanaf een paar maanden van tevoren. Maar de vuistregel schijnt toch minimaal 2 weken van tevoren te liggen. Wanneer je zonnepanelen achterlaat op je woning zal de opbrengst tot de afgesproken sleuteldatum worden verrekend. Dit kun je ook terugzien op je eindnota.

Mocht je nog vragen hebben rondom dit onderwerp, neem gerust contact met ons op. Een van onze adviseurs helpt je graag verder!