Maureen Kodas-Boelens (27 jaar), onderneemster in hart en nieren, vormt samen met haar broer Bart de directie van ESS Zonnepanelen in Geleen. Ze vertelt over zichzelf: “Inmiddels ben ik alweer 10 jaar betrokken bij ESS Zonnepanelen. Ik zie het bedrijf echt als mijn kind en ben er dag en nacht mee bezig. Ik sta altijd klaar voor mijn personeel met een open hart en luisterend oor. De cijfers zijn bij mij leidend, maar mijn onderbuikgevoel is zeker niet minder belangrijk. Als onderneemster neem ik het ook serieus om mezelf te blijven ontwikkelen, dit doe ik door veel te lezen over bijvoorbeeld zelfontwikkeling en psychologie.
Wanneer er tijd vrij is voor ontspanning, maak ik samen met Murat (mijn man en projectleider binnen ESS Zonnepanelen) zoveel mogelijk mooie herinneringen door te reizen en van de kleine dingen in het leven te genieten.”

Vanaf het begin is Maureen allround ingesprongen binnen het bedrijf van haar vader. Zo was ze voorheen verantwoordelijk voor de marketing, administratie, het klantencontact en heeft ze zelfs een tijd meegedraaid in de sales. In de loop der jaren is ze samen met haar broer steeds meer verantwoordelijkheid op zich gaan nemen. Tot het moment daar was om gezamenlijk het bedrijf van hun vader over te nemen. Vanaf het moment dat er ook medewerkers in dienst kwamen, heeft zij die altijd onder haar hoede genomen. Ze is dan ook blij om te horen dat haar bedrijf een van de koplopers is die kans maakt op de titel “Aantrekkelijkste werkgever van Limburg”. Maureen vertelt: “Het voelt als een kroon op mijn werk om genomineerd te worden voor deze titel. Met mijn zakenpartner en broer Bart wil ik de top bereiken, dat kan ik niet alleen, daar heb ik mijn team van toppers bij nodig. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om te blijven investeren in mijn personeel. Het is mooi om te zien dat al het harde werk van de afgelopen jaren wordt beloond. De titel ‘Aantrekkelijkste werkgever van Limburg’ zal ervoor zorgen dat ESS Zonnepanelen nóg meer de aandacht krijgt die het verdient.”

Hoe Maureen reageerde toen ze hoorde dat we bij de top 3 van aantrekkelijkste werkgevers van Limburg zaten?
“Ik was natuurlijk super enthousiast toen ik hoorde dat we een plek als koploper hebben weten te bemachtigen! Het zet ons fantastische bedrijf nog meer op de kaart in Nederland. Ik hoop dat dit voor de buitenwereld een bevestiging is en deze nominatie in de toekomst ervoor zorgt dat we als bedrijf goede werknemers aantrekken. We zijn hard aan het groeien, dus nieuw talent is altijd welkom. Op persoonlijk gebied is dit dan ook een bevestiging van wat ik wil bereiken met ESS Zonnepanelen en wil uitdragen. Ik wil voor iedereen een prettige en veilige werkplek creëren, iets wat naar mijn mening een vereiste is als werkgever in 2021. Het klassieke werkgeverschap, waar de baas hiërarchisch boven de werknemer staat, is niet meer van deze tijd. Ik streef ernaar om samen met mijn medewerkers, ESS Zonnepanelen naar een hoger niveau te tillen.”

Op de vraag wat voor haar goed, aantrekkelijk, werkgeverschap inhoudt, geeft ze snel en daadkrachtig antwoord:
“Aantrekkelijk werkgeverschap is voor mij de mogelijkheid voor iedereen binnen het bedrijf om zich te ontwikkelen en iedereen de aandacht te geven die ze verdienen. Zo wil ik bij het aannemen van nieuw personeel ook verder kijken dan alleen iemands cv. In mijn team wil ik juist diversiteit en inclusie inzetten om verder te komen en beter te worden. Ik hou van authentieke personen die zichzelf zijn, dan vind ik een werknemer ook het meest aantrekkelijk voor mijn bedrijf. Vaak is de vreemde eend in de bijt juist een interessant persoon die het verschil kan maken.” 

Om ervoor te zorgen dat er binnen het team een hechte band en goede sfeer ontstaat, wordt veel geïnvesteerd in het personeel. Niet alleen door bijvoorbeeld gezamenlijke lunches en personeelsuitjes te organiseren, maar ook door ruimte te geven aan persoonlijke ontwikkeling. Maureen: “Ik heb zowel in groepen als met individuen binnen mijn bedrijf doelensessies. Hierbij bespreken we niet alleen doelen die de medewerkers binnen het bedrijf hebben, maar worden ook doelen op persoonlijk gebied geformuleerd. Zo daag ik mijn personeel uit om bezig te zijn met hun zelfontwikkeling en kijk ik hoe ESS Zonnepanelen hieraan bij kan dragen.”

Met deze doelensessies wil Maureen aantrekkelijk zijn als werkgever door de werknemer naast een prima salaris ook op andere manieren gemotiveerd te houden. “Door dicht bij mezelf te blijven bouw ik een goede en langdurige band op met mijn medewerkers. Van nature ben ik een heel zorgzaam persoon en wil ik altijd een fijne sfeer creëren. Voor al mijn werknemers wil ik persoonlijke ontwikkeling voorop stellen door ze cursussen aan te bieden en daar ook ruimte voor te geven. De doelensessies heb ik ook in leven geroepen om mensen bewust te maken van hun kansen voor ESS Zonnepanelen en daarbuiten. Ik probeer mijn werknemers dus zo goed mogelijk te coachen. Naast de goede arbeidsvoorwaarden van ESS Zonnepanelen zoals de opbouw van een goed pensioen, een marktconform salaris, vakantiegeld, bonussen en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, is bij ons ‘the sky the limit’ het motto! Ik ben een betrokken werkgever die hard werken belangrijk vind, maar ik wil mijn werknemers ook meegeven om te genieten van het leven en dat de liefde voor de mensen die dichtbij je staan boven alles staat. Je moet mooie herinneringen in je leven maken, de tijd koesteren en je geluk uit kleine dingen halen. Geld is maar een middel om fijne dingen te doen, maar het maakt je niet direct gelukkig.”

De directie van ESS Zonnepanelen en haar medewerkers weten natuurlijk al hoe aantrekkelijk werken bij ESS Zonnepanelen is. Ze willen dan ook dolgraag de titel winnen. Wat Maureen het eerste gaat doen als ESS Zonnepanelen daadwerkelijk wint?: “Natuurlijk hard juichen en een feestje bouwen. Daarnaast ga ik iedereen binnen het bedrijf op een uitgebreide lunch trakteren. En de titel kunnen we ook zeker gebruiken om in de toekomst goede en bijzondere werknemers aan te trekken.”