Heb je je ooit afgevraagd hoe zonnepanelen werken? Nou, het is eigenlijk best interessant! Zonnepanelen produceren energie door het opvangen van zonlicht. Dit komt doordat de panelen in staat zijn om lichtdeeltjes uit zonnestraling te absorberen. Deze geabsorbeerde lichtdeeltjes verplaatsen zich door verschillende lagen in het zonnepaneel, wat resulteert in elektrische spanning en uiteindelijk energieopwekking. Het lijkt op de werking van een batterij. Zo maakt een zonnepaneel ook gebruik van een positief geladen kant en een negatief geladen kant. Wanneer deze twee kanten met elkaar worden verbonden, ontstaat er een beweging van elektronen, wat resulteert in stroomopwekking.

Klinkt cool, toch? We proberen het hieronder nog net iets duidelijker uit te leggen:

1. Zonlicht vangen

Het begint allemaal met de zon. Zonnepanelen worden op daken of op een open plek geplaatst, waar ze veel zonlicht kunnen vangen. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere fotovoltaïsche cellen, meestal gemaakt van silicium. Silicium heeft halfgeleidende eigenschappen en speelt een cruciale rol bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit.

2. Fotovoltaïsche cellen
Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, bestaan uit meerdere fotovoltaïsche cellen die zijn samengevoegd tot één geheel. Deze cellen zijn geplaatst tussen lagen van beschermend materiaal, meestal glas aan de bovenkant en kunststof aan de onderkant.

Als het zonlicht de fotovoltaïsche cellen raakt, gebeurt er iets magisch. De energie van het zonlicht maakt elektronen in de cellen los. Deze elektronen beginnen te bewegen en dat is waar de elektriciteit wordt gemaakt!

3. Omvormer

Maar wacht, we kunnen die elektriciteit niet zomaar gebruiken. Het is in een speciale vorm genaamd gelijkstroom (DC). De meeste dingen in ons huis gebruiken wisselstroom (AC). Daar komt de omvormer om de hoek kijken! De omvormer verandert de gelijkstroom in wisselstroom, waarna het via de groepenkast over gaat naar apparaten in huis die op dat moment stroom nodig hebben. De stroom die ‘over’ is, wordt aan het elektriciteitsnet geleverd.

4. Stroom gebruiken

Nu we dus stroom hebben, moeten we kijken waar deze stroom naartoe gaat. Je kunt het rechtstreeks gebruiken in je huis, of als je te veel hebt, kun je het terugsturen naar het elektriciteitsnet. Een andere mogelijkheid is om het op te slaan in batterijen voor later gebruik.

En dat is het. We hopen dat we je een beetje wijzer hebben kunnen maken in het proces hoe zonnepanelen zonlicht omzetten in elektriciteit en hoe dit een schone manier is om energie op te wekken.

Als je nog meer vragen hebt over de werking van zonnepanelen, willen onze adviseurs je natuurlijk hier alles over vertellen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek. Klik hieronder op de button om een afspraak te maken.