Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen wil je uiteraard dat ze optimaal blijven presteren. Vaak wordt ons dus de vraag gesteld hoe vaak en op welke manieren zonnepanelen onderhouden moeten worden. Zonnepanelen zijn eigenlijk grotendeels onderhoudsvrij. Dit neemt echter niet weg dat de juiste manier van onderhoud een positief effect kan hebben op je opbrengst. Maar wat is nu de juiste manier van onderhoud? Hieronder hebben we alle aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Levensduur van zonnepanelen en de omvormer

In de basis gaan zonnepanelen relatief lang mee. Aangezien er geen bewegende delen of snel slijtende componenten worden gebruikt ligt de gemiddelde levensduur van de installatie tussen de 25 en 30 jaar. De omvormer gaat gemiddeld zo’n 10-15 jaar mee en zal dus sneller vervangen moeten worden. Je zonnepanelen af en toe reinigen en de omvormer in de gaten houden zijn eigenlijk de enige handelingen waarmee je zelf nog invloed hebt op de opbrengst van je zonnesysteem.

Reinigen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit verschillende lagen en coatings, ieder met hun eigen werking. Wat het reinigen van zonnepanelen betreft zijn echter alleen de bovenste lagen van belang. De bovenste laag is vrijwel altijd gemaakt van glas of plastic. Op de bovenste laag brengt de fabrikant vaak een speciale coating aan met een vuilafstotende coating, waardoor vuil makkelijk van je zonnepanelen afspoelt als het even regent. Toch kan er in de zomer vaak stof op je zonnepanelen komen te liggen of kan je bijvoorbeeld last hebben van vogelpoep. Zo doe je er goed aan om je zonnepanelen iedere twee jaar te reinigen. Natuurlijk ligt het ook aan je omgeving of het verstandig is om je zonnepanelen wat vaker te poetsen.

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Mocht je zelf de handen uit de mouwen willen steken, zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Ten eerste is het van belang om osmosewater te gebruiken. Osmosewater is water zonder mineralen. Deze mineralen die wel in kraanwater zitten gaan niet goed samen met de componenten in zonnepanelen en kunnen met name de bovenste coating beschadigen. Ten tweede kun je beter geen materialen gebruiken zoals sponsjes of borstels in verband met krassen. Een zachte doek, zonder zeep blijft toch de verstandigste optie.
Tot slot, kijk uit! Het laatste waar je op zit te wachten is schone zonnepanelen en een gebroken been, dus let vooral goed op.

Laten schoonmaken van je zonnepanelen

Als je zeker wilt weten dat je zonnepanelen weer stralen in de zon, bieden we bij Sollo een schoonmaakservice aan. Hierdoor kun jij rustig op de bank blijven zitten terwijl ons team het dak op klimt. Vanzelfsprekend gaat dit gepaard met de service en expertise die je van ons gewend bent. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, vraag dan een offerte bij ons op.