Het aanschaffen van zonnepanelen is voor veel mensen een flinke investering. Uit onderzoek van Dutch New Energy is gebleken dat 33% van de huishoudens die overwegen om zonnepanelen aan te schaffen, afhaakt vanwege het feit dat de investering uit eigen zak gedaan moet worden. De duurzame markt is hierop ingesprongen door ook voor deze mensen oplossingen aan te bieden. De 2 meest voorkomende oplossingen zijn het huren van zonnepanelen en het verschaffen van de duurzaamheidslening. Wij leggen de voor- en nadelen naast elkaar.

Duurzaamheidslening voor het aanschaffen van zonnepanelen

Wie niet uit eigen zak de investering wil of kan doen voor zonnepanelen doet er goed aan om het kopen van zonnepanelen via een lening te doen, de duurzaamheidslening dus. Een kleine kanttekening hierbij is dat de duurzaamheidslening en de beschikbaarheid hiervan kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. De huuroptie voor zonnepanelen kun je beter volledig links laten liggen. Vooral nu bekend is dat de salderingsregeling over een aantal jaar zal worden afgeschaft. Het is dus ook niet voor niets dat grote spelers zoals Vattenfall en Essent zich één voor één terugtrekken uit de verhuurmarkt.

Zonnepanelen kopen of huren?

Gemiddeld genomen bespaar je met een systeem van 14 zonnepanelen zo’n 11.000 euro genomen over een periode van 25 jaar. Als je geld hebt geleend om een systeem te kopen daalt dit bedrag met zo’n 10% wat in dit voorbeeld dus uitkomt op 10.000 euro. Ook met de zonnepanelen-installatie die je aanschaft met het geld van de duurzaamheidslening, begin je direct met besparen als de zonnepanelen op je dak liggen. Wat je hier aan rente en aflossing betaalt is lager dan de uitgespaarde energiekosten. Ook krijg je als koper het BTW-bedrag over je zonnepanelen terug. Als jij je zonnepanelen met de duurzaamheidslening na een jaar of tien hebt terugbetaalt, leveren deze nog steeds gratis stroom voor je en ben jij de eigenaar van je zonnepanelen. Dit in tegenstelling tot een gehuurd zonnepanelensysteem, waar je na 10 jaar nog steeds met lege handen staat.

Sollo helpt je graag met de aanvraag voor de duurzaamheidslening

Wil je wel graag verduurzamen, maar zie je het niet zitten om in één keer het volledige bedrag neer te leggen? Dan kunnen we je bij Sollo gemakkelijk verder helpen. Neem gerust contact met ons op, dan kijkt een van onze adviseurs met je mee voor een zo goed mogelijke oplossing gebaseerd op jouw wensen. Ook kunnen we je helpen bij het aanvragen van de duurzaamheidslening.